Happy new year...

... och Nappy new year önskar jag alla småbarnsföräldrar... hö hö visst är jag rolig? Nappy betyder alltså blöja. Om ni tror att det heter diaper så har ni tittat för mycket på amerikansk TV.
Som sagt, vi ska bara vara hemma själva ikväll, har laddat upp med lite onyttig plockmat från mataffären. Vi har en ny mataffär i den här lilla byhålan jag bor i! Den heter Morrisons. De har mycket grejer på rea, det finns en speciell hylla för det, med tex sånt som håller på att bli för gammalt. Karln blir jätteglad och känner sig duktig när han hittar schyssta fynd! Det måste vara jägar/samlar-instinkten eller vad det nu heter. Själv tycker jag mest det är jobbigt att handla mat, speciellt idag när vi inte hade något mynt med oss till kundvagnen så vi hade ingenstans att göra av ungen. Hon sprang såklart runt som en virvelvind i hela affären och blev nästan påkörd av olika kundvagnar typ 100 ggr. Kan inte folk hålla ordning på sina barn...? Hmm jo men tyvärr orkar jag inte bära henne mer än några minuter längre. Hon väger 11 kg. Jag fattar inte hur folk orkar bära typ 5-åringar?

Här kommer några nyårsbilder från för några år sen, det är fyrverkerier från London Eye (ett stort pariserhjul) från min kompis fönster i norra London.


Så här långt bort var det innan jag "croppade"... men rätt coolt ändå i verkligheten, har jag för mig.


Internationell leverpastejexpert sökes



Helt olika råd till gravida kvinnor.
I Sverige: Ät mycket leverpastej, det är järnrikt och nyttigt.
I England: Ät inte leverpastej, du kan får listeria och få ett dödfött barn.
Jag älskar leverpastej! Har inte ätit det på ett halvår men efter att ha läst i en svensk graviditetstidning att det är bra så mumsade jag snabbt i mig 3 leverpastejmackor och 2 dan därpå. Undrar om det bara är engelsk leverpastej man kan få listeria av? Har googlat men inte hittat några svar på mina frågor. Därför hoppas jag nu att en internationell leverpastejexpert läser min blogg? Hoppas du är en av mina 11 läsare.

Pruttar kan vara bra

Har just kommit hem till England från Sverige. (Karln hade åkt hem för några dar sen för jag ville att vi skulle prata bara svenska.) Resan gick bra förutom när vi hade landat på Gatwick, då fick jag bära ungen och vår rätt stora kabinväska i typ flera mil genom flygplatsen för man får inte barnvagnen förrän på bandet. Pust... Och så sprang hon bort medan jag rotade efter passen i kön till passkontrollen. Jag tittade upp efter några sekunder och kunde inte se henne nånstans. Panik! Men jag hittade henne rätt snabbt. Sen fick jag skitont i magen och fick för mig att jag skulle börja föda för tidigt pga alla dessa prövningar. Jag satte mig ner på golvet vid bagagebandet för att vila lite. Det gjorde rätt ont i magen fortfarande. Men plötsligt kom en stor PRUTT (fast den var tyst) och sen kändes det mycket bättre! Det är nämligen så att gravida kvinnor lätt får gaser i magen pga en långsammare matsmältning, så man har rätt att vara lite äcklig. Faktiskt.

Trött

Är fruktansvärt trött, tror det är en kombination av lågt blodtryck, kanske lågt järnvärde och allmän graviditetströtthet. Åker hem till England imorgon. Ser fram emot att ligga i vår säng och mysa, karln och jag brukar gå och lägga oss tidigt och läsa, som ett gammalt par haha.
Hoppas alla får en kul nyårsafton! (om jag inte orkar skriva nåt mer innan dess) Eller så kul man nu kan ha det på denna kväll när man SKA ha så kul men få egentligen har det... Förra nyårsafton var vi bara hemma själva. Vi trodde knappt att vi skulle orka hålla oss vakna till 12-slaget, men sen efter en del alkohol fick vi en andra andning och dansade och rockade loss hemma till 5 på morgonen. Men nu blir det nog läggdags sådär vid halv ett för mig, efter ett eller högst två glas bubbelvin. När det var fyrverkerier i november på Bonfire night i England så sa ungen "rädd bang-bang!" några gånger, men jag sa att bang-bang är snäll och sen verkade hon inte vara så rädd. Så jag hoppas att hon inte blir rädd och helst inte ens vaknar.
Hon leker med sin mormor för tillfället fast nu hör jag skrik så jag får gå och kolla om alla är okej... Godnatt!

Rea-fynd

På annandagen var det dags för lite rea-shopping i Lunds köpcentrum Nova. Vi "hängde på låset", var där kvart i 10 för att säkert få parkeringsplats. Det var redan halvfullt med bilar. Fem i 10 kom alla människor ut ur sina bilar och stod och huttrade utanför entreerna. När svängdörrarna antligen borjade snurra blev det såklart stopp medetsamma för att för många försökte gå in på samma gång. "ALLA FÅR INTE PLATS!", skrek jag lite hjälpsamt sådär.
Där inne blev det snabbt ett kokande helvete (som min far brukar säga). Mycket folk överallt som trängdes och rev och slet i fynden med nåt djuriskt i blicken. Ungen ville såklart komma ut ur vagnen, det fick hon till slut och vi tappade nästan bort henne flera gånger. Det blev några inköp, men tyvärr var det bara en grej som var på rea, ett par stickade vantar till ungen för 20 kr. Allt annat var ej på rea! Typiskt. Och jag köpte inget till mig själv, man blir inte så himla köpsugen när man är stor som en heffaklump.

Jag skulle vilja ha dessa skor och vantar själv men de fanns bara i barnstorlek.


Leopardmössa från H&M, gullig va...


Snö & julafton... (såklart)

Har sett så mycket bilder på barn som leker i snö och varit avundsjuk, så nu måste jag såklart ladda upp mina egna! Och lite julafton också. Jag glömde förresten att säga god jul innan. God jul! Vad gör man i sverige på christmas day undrade min (yankee) man. Leker med julklappar, slappar, bloggar...?

På flygplanet


Alla måste ha bältet på sig


Julstämning i ett halvtöigt Lund


Ungens första snöboll. (overallen hittade min morsa i källaren, den är från 70-talet)


Hjälp! (det här var första åket, vet inte vem som ser räddast ut...)


Karln och ungen har fått in stilen


Gråtande snorunge i alldeles för tunn 70-talsoverall. Dags att gå hem!


Stå vid julgranen och se gullig ut! (klänningen från second hand-shop för ett pund)


Hon blev inte alltför traumatiserad av jultomten, puh...


Julklappar är rätt kul



Ja det var allt. Nu regnar det här, blä. Men vi fick iaf en vit julafton så jag är väldigt nöjd.

Packar...

Den här resväskan är rätt stor, men den ser liten ut på bilden för det är ett berg runtomkring av grejer som ska med. Jag sa just till karln att han måste ta alla julklapparna i sin väska, han sa att han vet inte om de får plats. Hallå liksom! Vad i helsike ska han egentligen ta med? Jag har alla mina och ungens kläder plus hennes täcke, kudde och babysovsäck. Han har bara sina egna kläder. Suck, jag hatar att packa... Men det ska bli jättekul att komma till Sverige ikväll!
Vet inte om jag kommer att blogga därifrån, får se hur det blir... Jag hade iaf 11 unika läsare igår så jag vill såklart inte förlora dem/er! :)


För tjock för tjockbyxor

Jag packar för Sverigeresan och har insett att jag såklart inte kan stänga mina "tjockbyxor" (sa man inte termobyxor när vi var små?). Jag är förresten gravid om nån har missat det, inte bara tjock! Hmm, vad ska man göra? Lär ju få in en del snö in på bara trosorna när jag åker pulka. Det finns säkert gravidtjockbyxor på Polarn&Pyret för typ 899 kr eller nåt men det tänker jag iaf INTE köpa.

För kort lugg?

När jag tittade på bilder av mig själv som barn, brukade jag alltid säga till min morsa: "hur KUNDE du låta mig se ut sådär i håret?". Hon brukade svara att det är inte så lätt att klippa håret på sprattliga ovilliga barn, men man vill ju inte att de ska ha luggen i ögonen hela tiden, så när man får chansen klipper man så mycket som möjligt så det inte växer ut så snabbt igen. Nu har jag insett att detta är sant! Men... visst ser ändå ungen till höger inte riktigt lika tokig ut som ungen till vänster (jag)?


Tidiga julklappar: kök och ko-stol!

Vi åker till Sverige på onsdag och imorgon bitti är ungen på dagis, så vi låtsades att det var juldagsmorgon idag. (I England och USA får ju barn sina julklappar på juldagens morgon, de ligger under julgranen och väntar...)
När jag och ungen kom in i vardagsrummet imorse stod det två stora objekt framför våra häpna blickar, täckta med lakan. Ungen slet av lakanet på sin och det visade sig vara ett kök! (begagnat från ebay såklart) Det verkar som om hon gillar det, hoppas hon lär sig laga mat snart så hon kan hjälpa till lite hemma.



Sen öppnade jag min stora lakantäckta julklapp och det var... en ko-stol! Det är en amningsstol som "glider" fram och tillbaka, karln hade köpt den också på ebay, men alla såna ser så trista ut (de är beiga), så han hade köpt lurvigt ko-tyg och fått en sömmerska att klä om alla dynorna! Visst är den fin. Ko = mjölk = amning... om ni inte fattar.


Jultomtens släde har kraschat här

Karln tog just en titt på vardagsrumsgolvet och sa att det ser ut som att jultomtens släde har kraschat in i vårt hus. Hmm, jag hade inte ens sett hur stökigt det var. Ungen kan skapa en sån oreda på några minuter. Vi får städa sen när hon har gått och lagt sig... kanske.


Boys boys boys...

Jag är alltså gravid och har inte gjort nån hemlighet av att jag först blev lite besviken när det visade sig vara en till flicka, eftersom jag tänkte att jag gärna skulle vilja ha en pojke också. Men sen vande jag mig vid tanken och ser nu fram emot en lillasyster till ungen!
Hur som helst, idag var vi på "soft play", se bild. Det är som en jättestor rolig lekplats inomhus, med bollhav, massor av långa rutschkanor, grejer att klättra på, etc. Ganska jobbigt att hänga med där kan jag säga...



Det var ett stort gäng med pojkar i 5-årsåldern där (födelsedagskalas) och en handfull flickor också. Pojkarna sprang jättefort, slängde sig förbi oss med typ 1 mm marginal, kastade bollar hårt och verkade knappt ens se min lilla unge i bollhavet. Flickorna däremot aktade sig noga för att springa på henne och t.o.m. log lite vänligt åt oss.
Nu är min fråga, tror ni att detta beror på medfödda pojk/flick-egenskaper eller uppfostran eller både och? Om det beror på uppfostran, är det isf annorlunda i Sverige än här i England? Jag kan tänka mig att svenska pojkar kanske är något snällare, de jag känner är det iaf!
Själv tror jag nog att det är mest medfött, att pojkar och flickor ÄR olika.
Men om vi nån gång får en tredje unge och det blir en pojke så ska han såklart bli snäll och from... :)

De & Dem

Jag sprang på en blogg igår med ett inlägg om att bloggerskan i fråga var ledsen över att folk klagade över att hon inte kan skriva de och dem korrekt. Detta är lite av ett favorithatobjekt för en språklig pedant som jag! Det är många som har svårt med just detta har jag märkt. Problemet är att man säger ju inte de eller dem i talspråk, man säger alltid bara "dom" när man talar, så därför blir det svårt att veta vilket det ska vara när man skriver. Jag läste en gång en bok om språk, där stod det att språk utvecklas ständigt och det som människor förr i tiden tyckte var fel har idag blivit rätt. Tex skriver vi ju inte "hvad hafva barnen gjort?" längre. Så jag tror att i ganska snar framtid kommer vi att skriva "dom" och det kommer att anses korrekt.
Ett trick om man nu vill skriva de & dem är att tänka på engelska. Om det ska vara "they" på engelska ska det vara "de" på svenska, och om det ska vara "them" på engelska ska det vara "dem". De är subjektiv, dem är objektiv. Eller nåt...
"De gick ut på krogen, sen blev dem utslängda?" Nej det är faktiskt fel. Hu! Det ska vara sen blev de utslängda eftersom de är subjektiv = de blev... fast vi har omvänd ordföljd i svenskan (they got thrown out). Men "De gick på krogen och vakten slängde ut dem" är korrekt eftersom vakten är subjekt och dem är objekt.
Gäsp säger ni... Ok nog om detta! Är det nån mer än jag som stör sig på sånt här? Sen måste jag säga att jag tycker att många, även unga, har ett väldigt bra och levande språk, det är kul att läsa!


Första närkontakten med snö

Här i England brukar det ju inte alls komma lika mycket snö som hemma i Sverige... så idag var första gången någonsin som ungen fick leka i snö! (fast det är bara ganska lite) Hon verkade förundrad, tog några tveksamma steg och kände försiktigt på snön med händerna. Men efter ett tag började hon springa omkring och se glad ut. Nu är hon lämnad på dagis så det är lugnt och skönt hemma, fast jag måste snart ge mig ut och julshoppa lite. Dubbdäck finns typ inte här så man får köra försiktigt...
Och dagens andra glada nyhet är att jag fick sova ut för första gången på hur länge som helst! God sömn gör så mycket för välbefinnandet, eller hur? Ungen har varit krasslig länge och har tagit för vana att vakna kvart i 6 varje morgon. På sistone har jag låtit henne skrika... "OÄÄÄHH BUHUHU KOMMA MAMMA!" men inte gått till henne. Hon kanske har fattat att mamma inte vill gå upp mitt i natten, för idag sov hon till 7.30, halleluja.
Visst är det svårt att tänka ut bra julklappar till folk? Jag har inte inspiration för att köpa nåt till nån egentligen men det måste man ju. Karln fantiserar om en Harley Davidson motorcykel, det får han inte men jag ska nog åka till Harley-affären och köpa en mugg som han sa att han gillade när vi var där en gång. Hoppas han nöjer sig med det så länge. Och ungen fattar inte vad jul är ännu så hon får inte så mycket julklappar heller!

Hej och välkommen till en ny blogg!

Det är alltså jag som är Slummy Mummy. Jag bor utanför London och är gift med en amerikan. Vi har en dotter, vi kan kalla henne ungen, hon är drygt 1 och ett halvt. Och jag är på smällen så det kommer en till i mars, hjälp! Ungen pratar både svenska och engelska i ganska långa meningar fast hon är såpass liten. Det tycker jag är jättekul och jag skryter gärna om detta! :) Andra saker kanske inte är så mycket att skryta med, tex att hon välte julgranen häromdan, fast det var faktiskt rätt kul ändå, jag skrattade i smyg medan hennes pappa blev arg. Barn... vissa gillar ju inte barn har jag hört. Själv tycker jag att de bara är små människor. (Jag gillar tex vissa men ogillar andra.) Man vill ju gärna prata om människor i sin närhet som man bryr sig om. Så tex nån som är singel kanske pratar en del om sig själv eller om nån kompis eller nån man är kär i, om man har pojkvän/man så kanske man pratar om honom, och om man har barn ja då blir det gärna så att man pratar om dem! Men, det kommer kanske även barnfria inlägg i denna blogg! Smink och mode är inte precis min starka sida men det kan hända att det kommer nån dagens outfit-bild så ni får er ett gott skratt.

RSS 2.0